Koláč Simmel/Simmel Cake

Letošní Velikonoce jsem hodně uklízela. Zbavovala se starých učebnic, oblečení, sbírky porcelánových hrnečků, svých dlouhých vlasů... A to zdaleka ještě nejsem u konce. Jediné, co jsem tak nabrala byla tělesná hmotnost. Ono se ani není čemu divit vzhledem k tomu, kolik věcí jsem během svátků spořádala. A koláč Simmel byl jednou z nich.

Koláč je typický pro oblast Velké Británie a Irska a je znám už od středověkých časů. Původně byl ale spojován spíše se Svátkem matek než s Velikonocemi. Tuto neděli jezdily mladé dívky, pracující jako služebné domů a dle tradice přivážely matkám právě tento koláč. Později se z něho stal symbol velikonočních svátků. Marcipánové kuličky mají symbolizovat 11 apoštolů (číslovka je správně, Jidáš je z této exkluzivní společnosti vyloučen).

So far I've spent the Easter on tidying and decluttering. I've got rid of old schoolbooks, clothes, the collection of porcelain cups, my long hair... And definitely it's not the end. The only thing I put on is the body mass. There's no wonder if you consider all the delicious things I've eaten...

Simmel cake is a typical Easter dish in the UK and Ireland. It's known since medieval times, however originally it was associated with Mothering Sunday. On that day the servant girls had their day off and went home to visit their families. And they usually brought a Simmel cake as a present fot their mothers. Later, the Simmel cake became an Easter symbol. It is said that the 11 marzipan balls on the top of the cake symbolize 11 apostles (there's no mistake, Judus is exluded from this exceptionable party).




Suroviny
  • 175 g krystalového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • půl lžičky jedlé sody
  • 200 g rozinek
  • 50 g sušených brusinek
  • 250 g marcipánu
  • 3 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • bílek
Postup
  • Marcipánovou hmotu rozválejte na plát. Pokud se bude lepit k podložce, podsypte jí trochou moučkového cukru.
  • Z marcipánu vykrojte dva kruhy o velikost vaší koláčové formy.
  • Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a koření s kůrou. Opatrně vmíchejte sušené ovoce a mouku s jedlou sodou.
  • Polovinu těsta nalijte do vymazané dortové formy a uhlaďte. Na těsto položte jednu marcipánovou placku a nalijte do formy zbytek těsta.
  • Koláče pečte v troubě vyhřáté na 150˚C. V původním receptu se udává 2 1/4, mně nakonec stačily pouze 2 hodiny. Pokud se koláč peče moc rychle, zakryjte vršek formy alobalem.
  • Koláč nechte vychladnout a pak ho vyjměte z formy. V kastrůlku rozehřejte džem a potřete jím povrch koláče. Pak na něj položte druhou marcipánovou placku.
  • Ze zbylého marcipánu vytvořte jedenáct stejně velkých kuliček a bílkem je přilepte v pravidelných rozestupech kolem obvodu koláče.
  • Celý koláč nakonec potřete bílkem a dejte na chvilku do trouby vyhřáté na maximum nebo pod gril. Nechte ho v troubě jen chvilku - 12 minuty bude tak akorát. Jde jen o to, aby marcipánová vrstva trochu zhnědla.


Ingredients
  • 175 g crystal sugar
  • 175 butter, softened
  • 175 g all-purpose flour
  • 1/2 teaspon baking soda
  • 200 g sultanas
  • 50 g cranberries
  • 250 g marzipan
  • 3 eggs
  • 1 teaspon of lemon zest 
  • 1 teaspon of mixed spice
  • 2 spoons of apricot jam
Method
  • Carefully roll the marzipan. If it sticks to the surface, sprinkle it by the powder sugar. Use the base of the cake tin in order to cut two circles the size of the tin.
  • Beat the butter and sugar, add the eggs and lemon zest and spices. Gently combine with flour and baking soda.
  • Transfer the half of the dough into a greased cake tin and smooth it. Top with the marzipan circle. Transfer the remainig dough into a tin and level the surface.
  • Bake in the oven preheted to 150˚C 2 1/4 hours (according to the originally recipe). My cake was fine after 2 hours in the oven. It should turn golden brown and be firm to the touch. Cover it with aluminium foil, if you think your cake is getting brown too quickly.
  • Allow it cool and then move it from the tin.
  • Warm the apricot jam and brush the top of the cake. Then cover it by the second marzipan circle.
  • From remaining marzipan create 11 small balls and attached them to the top of the cake by eggwhite.
  • Brush the top of the cake by eggwhite and place it under the hot grill. Just for 1-2 minutes, the top of the cake should get lightly brown.

 
 


Komentáře