Skotská mlha/ Scotch Mist

Nejsem si tak úplně jistá, jestli tenhle dezert dostal název podle toho, že směs bílých sněhových pusinek a ušlehané smetany připomíná mlhu usazenou nad skotskou krajinou nebo proto, že když to s konzumací této pochoutky přeženete budete mít mlhu před očima vy sami. Obsahuje whiskey, jak ostatně napovídá sám název. Takže konzumujte s rozumem.

I'm not quite sure about the origin of the name of this delicious dessert. Maybe the mixture of white merinques and whipped cream reminded someone a Scotch mist, a mixture of fog and light rain which occurs frequently in Scotland and some parts of England... But personally I think it got its name because you will definitely see a thick mist everywhere around you, if you eat too much of it. It contains whiskey. So enjoy responsibly.



Ingredience na sněhové pusinky

  •  4 bílky
  •  230 g cukru,
  • lžička octa
  • půl lžičky kukuřičného škrobu
  •  špetka soli
Postup

  •  Troubu předehřejeme na 130˚C.
  • Bílky se špetkou soli začneme šlehat elektrickým šlehačem. Cukr smícháme se škrobem a postupně ho přidáváme k bílkům. Nakonec opatrně přidáme ocet. Cílem je vyšlehat hustý tuhý lesklý sníh. Ze začátku šleháme spíš na menší otáčky, postupně přidáváme na obrátkách.
  • Plech vyložíme pečícím papírem a za pomoci cukrářského sáčku nastříkáme na plech pusinky.
  • Korpusy pečeme (sušíme) v troubě asi hodinu a čtvrt. Po upečení necháme vychladnout.
 
Ingredients for merinques
  • 4 eggwhites
  •  230 g of sugar
  •  1 teaspoon of vinegar
  •  half teaspoon of cornstarch
  • a  pinch of salt

Method

  • Preheat the oven to 130 ˚C.
  • Beat the eggwhites with a pinch of salt. Mix the sugar with cornstarch and add little by little to the eggwhites. Finally add the vinegar.
  • Line the baking sheet with parchment paper.
  • Use pastry bag with nozzles and make the merinques.
  • Bake (dry) for 1 hour and 15 minutes. The colour of merinques should be white or cream, they shouldn't turn brown. Then let them cool.
 
 
 
 
Ingredience na skotskou mlhu
  • 250 ml šlehačky
  • 2 lžíce whiskey
  • sněhové pusinky
  • plátky mandlí nebo mleté vlašské ořechy
Postup
  • Šlehačku ušlehejte s whiskey.
  • Pusinky rozdrťte a smíchejte se šlehačkou nebo můžete v pohárech nebo miskách střídat vrstvu pusinek s vrstvou šlehačky.
  •  Můžete dát na ještě na chvilku vychladit do ledničky. Před podávání posypte vlašským ořechy nebo mandlemi.
Ingredients for Scotch Fog
  • 250 ml cream
  • 2 spoons of whiskey
  • merinques
  • grinded wallnuts or almonds
Method
  • Whip the cream and whiskey.
  • Crush the merinques and mix it with cream. Or you can layer the cream and merinques in the small bowls or glasses.
  • Allow it cool in the fridge if you want. Serve with grinded wallnuts or almonds.
 
 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky