Sváteční játrová paštika se šalvějí a whiskey/ Chicken liver pâté with Whiskey and Sage

Kamarádka z ciziny  nedávno chtěla vědět, co že to vlastně poslední dubnovou noc slavíme. Pokoušela jsem se jí nějak vysvětlit, kde se vzaly všechny ty ohně, pálení čarodějnic a stavení májky, ale doma jsem pátrala ještě trochu víc a zjistila jsem, že se k tomuto dni pojí ještě mnohem více zvyků, které už do dnešních dnů upadly v zapomnění. Každý ví, že květen je měsíc lásky a první květnová noc má čarovnou moc, ale věděli jste třeba, že Keltové se právě této noci mohli nechat rozvést? To jen tak na okraj, aby vám nebylo líto, že se nemáte s kým líbat pod rozkvetlou třešní, i když uznávám, že je to slabá útěcha. Na druhou stranu keltský Beltine byl svátkem jara a nového počátku, takže hlavu vzhůru. A na začátek cesty za novými začátky si rovnou dopřejte něco výjimečně dobrého do žaludku. Třeba tuhle sváteční játrovou paštiku.

A foreign friend of mine has recently asked me, why we, heck, celebrate last April night. I've tried to explain her our habits including setting great fires, burnuing straw witches and so on... Later I continue with my quest and find many other habits connected with this feast. Everybody knows that May is dedicated to love and the first May night is believed to be magic, but did you know, that our Celts ancestors could get divorce at that very special night? I know, it's only a feeble consolation when everybody around you are kissing under the blooming cherry trees... but all in all the Celtic Beltine was a feast of new beggining and spring, so head up. And don' to forget to mark this very special begging of new days with something exceptionally special. I´ve chosen this delicious chicken liver pâté with sage and whiskey.


Ingredience

  • 0,5 kg kuřecích jater
  • 125 g změklého másla
  • 40 ml smetany
  • 50 ml whiskey
  • 2 lžičky nasekané šalvěje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Na dokončení

  • 140 g másla
  • lístky šalvěje
  • kajenský pepř

Postup

  • Játra omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  • Ve větší pánvičce rozpalte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nasekané šalvějové lístky. Restujte asi tři minuty.
  • Přidejte nakrájená játra a restujte další tři minuty.
  • Vlijte do pánvičky whiskey (bude to trochu prskat) a nechte na plotně dokud se všechna tekutina nevyvaří
  • Stáhněte z ohně a přesuňte játrovou směs do mixéru. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, smetanu, sůl a pepř podle chuti a rozmichujte.
  • Hotovou směs nalijte do máslem vymazané formy (používám formu na biskupský chlebíček nebos srnčí hřbet) a nechte v lednici ztuhnout nejlépe přes noc.
  • Na dokončení si připravte přepuštěné máslo - dejte ho do kastrolu nebo hlubší pánve a zahřejte. Z povrchu sbírejte pěnu, dokud v pánvi nezůstane jenom zlatavě zbarvená tekutina. Odstavte z plotny.
  • Do másla přimíchejte celé šalvějové lístky a kajenský pepř a dobře promíchejte. Nechte trochu vychladnout a nalijte do formu na ztuhlou paštiku.
  • Znovu nechte pár hodin vychladnout do lednice.


Ingredients
  • 0,5 kg chicken liver
  • 50 ml whiskey
  • 40 ml cream
  • 125 g butter, softened
  • salt and pepper
  • 2 teaspoons of chopped sage leafs
  • 4 spoons of olive oil
  • 2 garlic clove
  • 1 medium onion

For the butter finish

  • 140 g butter
  • whole sage leafs
  • cayenne pepper
 

Method

  • Wash the chicken liver and chop them.
  • In a saucepan heat an olive oil and add chopped onion, garlic and sage and cook for 3 minutes.
  • Add the liver and allow it cook for 3 minutes again.
  • Add the whiskey (the mixture will simmer) and heat till all the liguid evaporate.
  • Transfer the mixture to the blender add the cream, salt, pepper and softened butter and blend it.
  • Pour the pate into the tin ( I use a fruit cake tin) an allow it cool in the fridge overnight.
  • Next day prepare the butter -  put it into the small saucepan and heat it. Collect the foam from the surface till the the colour of the liquid turns to gold. Then turn off the heat and add whole leafs of sage and cayenně pepper. Stir properly.
  • Let it cool for a while and spoon over the pâté. Then allow it cool at least two hours.

Komentáře